WIL overschrijdt de kaap van de 200.000 bezoekers

WIL overschrijdt de kaap van de 200.000 bezoekersGisterenavond werd in Kinepolis Antwerpen de 200.000ste bezoeker van WIL in de bloemetjes gezet.

Toeval bestaat niet, zegt men dan, maar het blijft toch iets speciaal. Want niemand minder dan het Edegemse koppel Wilfried (!) en Kristin zakten deze avond nietsvermoedend naar Kinepolis Antwerpen af om WIL op het witte doek mee te pikken. Een uitstapje dat al even op hun lijstje stond en ze eíndelijk eens tijd voor gevonden hadden. Ten tijde van de opnames waren ze ook al in aanraking gekomen met de film, in het Centraal Station van Antwerpen.

Hoofdrolspelers Matteo Simoni en Annelore Crollet, vergezeld door auteur Jeroen Olyslaegers, bezorgden Wilfried en Kristin een avond om niet snel te vergeten! En op de koop toe kregen ze nog een gesigneerd exemplaar van het boek en een boeket bloemen mee naar huis.

Nog steeds weten heel wat Vlamingen de weg te vinden naar Tim Mielants’ verfilming van WIL, de gelijknamige bestseller van de hand van Jeroen Olyslaegers. Zo gingen er inmiddels méér dan 200.000 kaartjes over de toonbank, waarmee WIL het Vlaamse filmnajaar domineert. De glansprestaties van Stef Aerts, Matteo Simoni en Annelore Crollet blijven overtuigen en mobiliseren filmkijkend Vlaanderen om dit spannende oorlogsdrama op groot scherm te gaan ontdekken.

Ook het boek blijft het heel goed doen: sinds de release werden maar liefst 12.500 exemplaren van de filmeditie verkocht. In totaal ging het boek zo al 90.000 keer over de toonbank sinds het verhaal uitkwam in 2016.

WIL vertelt het verhaal van drie jonge mensen die trachten te overleven in een bezette stad, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Naast Aerts, Simoni en Crollet, doet er ook een topcast mee in Wil met o.a. Dirk Roofthooft, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Bijvoet, Els Dottermans, Jan Decleir.

WIL is de tweede langspeelfilm van Tim Mielants, na De Patrick, en regisseerde eerder al de internationale succesvolle reeksen Peaky Blinders, Legion en The Terror en The Responder. Carl Joos (De Premier, Ritueel), schreef het scenario en D.O.P. Robrecht Heyvaert (Zillion, Bad Boys for Life, Patser …) leverde uitmuntend camerawerk.

Synopsis: 1942. Wil en Lode zijn twee jonge hulpagenten in een bezet Antwerpen. Ze werken gedwongen mee aan de klopjacht op joden in hun stad. Maar tegelijk steunen ze ook het verzet. En te midden van alle chaos en geweld bloeit de liefde: Wil valt als een blok voor de charmes van Lode’s zus Yvette. Een tegenstijdige cocktail van emoties brengt hem aan de rand van de afgrond. Want hoe red je tegelijk jezelf, je geliefden en de joden uit de klauwen van de bezetter?

WIL is een productie van Lecter Scripted Media, Menuetto en Minds Meet in coproductie met het Waalse Les Films du Fleuve, het Nederlandse Topkapi Films en het Poolse K & K Selekt Films. WIL kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, investeerde in de film. Andere overheidsfondsen die WIL mee financierden zijn: het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel (CCA), de Belgische tax shelter, de Antwerp Film Bonus, het Nederlands Film Fonds en de Nederlandse Production Incentive. De roman WIL werd in 2016 gepubliceerd door Uitgeverij De Bezige Bij, die voor de gelegenheid een filmeditie van het boek heeft uitgebracht.

 

WIL wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD) en is sinds 27 september 2023 in de Vlaamse bioscoopzalen te zien.

 

Designed & Developed by MoxyOne