‘NIET SCHIETEN’ WINT PRIJS BESTE FILM OP RAMDAM FESTIVAL

‘NIET SCHIETEN’ WINT PRIJS BESTE FILM OP RAMDAM FESTIVALDoornik/Brussel, 23 januari 2019.  Gisterenavond vond tijdens de slotceremonie van het 9de Ramdam Festival in het Waalse Doornik de prijsuitreiking plaats, gekozen op basis van de stemmen van het publiek.  ‘Niet Schieten’ van regisseur Stijn Coninx won er de hoofdprijs van Beste Belgische film.

Het feit dat de onderscheiding afkomstig is van een franstalig Belgisch publiek dat niet vertrouwd is met de Vlaamse acteurs bewijst dat het publiek ook over de taalgrens deze film weet te waarderen.

Het Ramdam Festival – Le Festival du Film qui Dérange – trok dit jaar bijna 30.000 bezoekers, dat is 10% meer dan de editie van 2018.

BEST SCORENDE VLAAMSE FILM VAN 2018

Vandaag start de 16de week programmatie van ‘Niet Schieten’ en staat de film nog steeds in 19 zalen geprogrammeerd in Vlaanderen en Brussel.  Dat maakt dat ‘Niet Schieten’, gebaseerd op het boek en levensverhaal van David Van de Steen, de meest bezochte Vlaamse film van 2018 is.

De teller staat tot en met gisteren op bijna 380.000 bezoekers.

‘Niet Schieten’ wordt gevolgd vanuit het standpunt van de grootvader van David Van de Steen, overlever van de laatste aanslag op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985.   De hoofdrol van de grootvader wordt vertolkt door Jan Decleir, Viviane De Muynck kruipt in de huid van de grootmoeder.  Drie verschillende acteurs vertolken David zelf: de broertjes Mo en Kes Bakker nemen de leeftijd van 9 en 12 jaar voor hun rekening, de volwassen David is een rol voor Jonas Van Geel.  Davids ouders worden vertolkt door Louis Talpe en Elke Van Mello, het zusje Rebecca door Zita Wauters.

Andere rollen zijn weggelegd voor onder meer Inge Paulussen, Ann Tuts, Lucas Van den Eynde, Charlotte De Bruyne, Bert Haelvoet, Wouter Hendrickx, Tom Van Dyck, Alain Van Goethem, Jurgen Delnaet, Kurt Defrancq, Hans Van Cauwenberghe, Jos Verbist, Nico Sturm en Iwein Segers.

Het scenario van de film werd geschreven door Rik D’hiet en Stijn Coninx, naar het boek van David Van de Steen en Annemie Bulté.  Achter de camera stond Danny Elsen (Het Tweede Gelaat, de Premier, Tot Altijd, Loft).

‘Niet Schieten’ werd geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama, Les Films du Fleuve en Kaap Holland Film, in coproductie met vtm en RTBF.  De film kwam tot stand met de steun van Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, het Stap programma van Telenet, le Centre du Cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, de Production Incentive van het Nederlands Filmfonds, Screen Brussels, de Belgische tax shelter voor filmfinanciering en Proximus, en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution (KFD).

De film wordt sinds 10 oktober 2018 in de bioscoopzalen verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).

Designed & Developed by MoxyOne