Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch met DE ACHT BERGEN in officiële competitie in Cannes!

Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch met DE ACHT BERGEN in officiële competitie in Cannes!Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch hebben nu ook een felbegeerd ticket op zak voor het 75ste Festival van Cannes. De door het duo geregisseerde Italiaans-Belgisch-Franse coproductie DE ACHT BERGEN (LE OTTO MONTAGNE) werd toegevoegd aan de Officiële Selectie, dat maakte de organisatie zopas bekend.  Vorige week werd al bekend dat ook CLOSE, de nieuwe film van Lukas Dhont, en TORI en LOKITA van de gebroeders Dardenne in première in Cannes zullen gaan. Drie Belgische films die meedingen voor de gouden palm is een historisch record ! Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch hebben nu ook een felbegeerd ticket op zak voor het 75ste Festival van Cannes. De door het duo geregisseerde Italiaans-Belgisch-Franse coproductie DE ACHT BERGEN (LE OTTO MONTAGNE) werd toegevoegd aan de Officiële Selectie, dat maakte de organisatie zopas bekend.  Vorige week werd al bekend dat ook CLOSE, de nieuwe film van Lukas Dhont, en TORI en LOKITA van de gebroeders Dardenne in première in Cannes zullen gaan. Drie Belgische films die meedingen voor de gouden palm is een historisch record ! Nog meer goed nieuws uit Cannes: ‘REBEL’ van Adil & Bilall zal zijn première hebben in Cannes tijdens een midnight screening. 

Naast de regie, schreven van Groeningen en Vandermeersch ook het scenario, een adaptatie van de bestseller van Paolo Cognetti. Voor Felix van Groeningen is het de tweede keer, na De helaasheid der dingen in 2009 in de Quinzaine, dat zijn film in Cannes vertoond wordt.

Felix en Charlotte zijn dolblij : “Wat zijn wij blij om onze film op deze manier aan de wereld te kunnen tonen. We zijn trots op onze samenwerking met elkaar, met Felix’ vaste kompanen Ruben Impens en Nico Leunen, met producent Hans Everaert en gans het Italiaanse topteam. Het was een voorrecht om dit warme, menselijke, epische verhaal te kunnen vertellen en een groot Europees project op poten te kunnen zetten. We blozen. ”

De Italiaanse cast bestaat uit Luca Marinelli (Martin Eden), Alessandro Borghi (Devils) Filippo Timi (Vincere) en Elena Lietti (Anna). Ook D.O.P Ruben Impens en monteur Nico Leunen zijn opnieuw van de partij. Zij werkten eerder mee aan het Oscargenomineerde The Broken Circle Breakdown en Beautiful Boy van van Groeningen. Impens voerde ook de camera bij Titane dat vorig jaar de Gouden Palm in Cannes wegkaapte. Charlotte Vandermeersch maakt met De acht bergen haar debuut als regisseur van een speelfilm. Ze is één van de weinige vrouwelijke filmmakers met een speelfilm in het officiële festivalprogramma dit jaar.

Synopsis
De Acht Bergen vertelt het verhaal van Pietro en Bruno, een stadsjongen en een bergjongen, die vriendschap sluiten als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als Koninkrijk. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, trekt Pietro de wereld rond. Een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen tegen de achtergrond van de ongerepte natuur van de Italiaanse Alpen.

Vlaams coproducent is Hans Everaert die in 2021 met La Civil van Teodora Ana Mihai in Cannes aanwezig was. De acht Bergen is een Italiaans-Belgisch-Franse film in een productie van  WILDSIDE (it), a FREMANTLE company, RUFUS/MENUETTO (Be) en PYRAMIDE PRODUCTIONS (Fr). De film wordt gecoproduceerd door VISION DISTRIBUTION. Elastic Film UK is executive producer. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, Streamz en de Belgische Tax Shelter partners.

DE ACHT BERGEN wordt verdeeld in België door Kinepolis Film Distribution (KFD) en in Nederland door Dutch Film Works (DFW) in het najaar van 2022. In Frankrijk is PYRAMIDE verantwoordelijk voor de distributie. In Italië en de rest van de wereld wordt de film verdeeld door VISION DISTRIBUTION.

 

Designed & Developed by MoxyOne