Eerste internationale reacties van Het Smelt zijn veelbelovend!

Eerste internationale reacties van Het Smelt zijn veelbelovend! Ontdek hier de eerste beelden van Het SmeltZaterdagavond 21 januari, kende ‘Het Smelt‘, het regiedebuut van Veerle Baetens, haar wereldpremière op het Amerikaanse Sundance Film Festival in Park City (Utah). De film werd vertoond voor een volle zaal in aanwezigheid van actrices Charlotte De Bruyne en de jonge Rosa Marchant, regisseuse Veerle Baetens en producent Bart Van Langendonck (Savage Film). Na de vertoning bleef de zaal ontroerd achter en volgde een uitgebreide Q&A. Het is geleden sinds 2016 met Belgica (Felix van Groeningen) dat er nog een Vlaamse film in competitie werd vertoond. De eerste internationale reacties zijn alvast lovend. In België komt Het Smelt uit op 25 oktober 2023 en wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD). 

Hier alvast een greep uit de eerste internationale reacties op de film :

Deadline – Damon Wise:

 

Screendaily – Allan Hunter

en hier in première ook de eerste beelden van Het Smelt én een exclusive clip

Sundance Film Festival

Het Sundance Film Festival is één van de voornaamste filmfestivals van de Verenigde Staten dat eind januari plaats vindt in Salt Lake City, Utah. In de World Cinema Dramatic-competitie maakt Het Smelt samen met 11 films kans op de Best Film, Best Director en Audience award. In deze “Best of the Fest”, ofte het beste wat internationale filmfestivals voortbrengen, werden in het verleden o.a. ook films als The Lobster, Ida, The worst Person in the World vertoond.

Veerle Baetens

Naast een succesvolle acteercarrière in binnen- en buitenland legt Veerle Baetens zich sinds enkele jaren ook toe op het schrijven van scenario’s. Zo werkte ze als scenarist mee aan de succesreeks Tabula rasa (2017), waar ze ook een van de hoofdrollen vertolkte. Met Het Smelt zit ze nu voor het eerst ook in de regiestoel.

Het Smelt vertelt het verhaal van Eva die vele jaren, na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten.

Het scenario voor Het Smelt schreef Veerle Baetens samen met Maarten Loix op basis van de succesroman van Lize Spit uit 2015, uitgegeven door Das Mag. Met meer dan 130.000 verkochte exemplaren was Het Smelt in 2016 het best verkochte boek in België. Het leverde auteur Lize Spit o.a. de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs op.

De productie van Het Smelt is van Bart Van Langendonck voor Savage Film (De Patrick, Rundskop, D’Ardennen, The Chapel). Verder werkten o.a. Thomas Pooters (montage), Frederic Vanzandycke (fotografie), Robbe Nuyens (art direction), Manu Verschueren (kostuums), Geert Vlegels (geluid), Diana Dreesen (make-up) en Bjorn Eriksson (muziek) mee aan de productie. Kinepolis Film Distribution (KFD) zal de film op 25 oktober in de Belgische bioscopen uitbrengen.

Het Smelt kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, ook in Het Smelt.

Designed & Developed by MoxyOne