Belgische producties blijven scoren: Het Smelt haalt selectie binnen voor Sundance Film Festival, De Acht Bergen getoond buiten competitie

Belgische producties blijven scoren: Het Smelt haalt selectie binnen voor Sundance Film Festival, De Acht Bergen getoond buiten competitieHet speelfilmdebuut van Veerle Baetens, de verfilming van Lize Spits bestseller Het Smelt, is geselecteerd voor de World Cinema Dramatic-competitie van het Sundance Film Festival (19-29 januari). Ook de Juryprijs-winnaar van Cannes, De Acht Bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, gaat naar Sundance en wordt er vertoond in de Spotlight- sectie. Het is geleden sinds 2016 met Belgica, eveneens van Felix van Groeningen, dat er nog een Vlaamse film in competitie werd vertoond.

Het Sundance Film Festival is één van de voornaamste filmfestivals van de Verenigde Staten dat eind januari plaats vindt in Salt Lake City, Utah. In de World Cinema Dramatic-competitie maakt Het Smelt samen met 11 films kans op de Best Film, Best Director en Best Audience award. Ook De Acht Bergen kent in januari zijn Amerikaanse première op hetzelfde Sundance festival dank zij een selectie in de Spotligt sectie. In deze “Best of the Fest”, ofte het beste wat internationale filmfestivals voortbrengen, werden in het verleden o.a. ook films als The Lobster, Ida, The worst Person in the World vertoond.

Het Smelt – ‘When it melts’

Naast een succesvolle acteercarrière in binnen- en buitenland legt Veerle Baetens zich sinds enkele jaren ook toe op het schrijven van scenario’s. Zo werkte ze als scenarist mee aan de succesreeks Tabula rasa (2017), waar ze ook een van de hoofdrollen vertolkte. Met Het smelt zit ze nu voor het eerst ook in de regiestoel.

Veerle Baetens: “In competitie zitten in Sundance is een fantastische kado voor het vele werk dat iedereen in deze film gestoken heeft. Om vlak na het afwerken van de film meteen zulke uitnodiging te krijgen en dan nog overzee, … dat is een droomscenario.”

Het Smelt vertelt het verhaal van de ingetogen Eva die vele jaren, na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten.

Het scenario voor Het smelt schreef Veerle Baetens samen met Maarten Loix op basis van de succesroman van Lize Spit uit 2015, uitgegeven door Das Mag. Met meer dan 130.000 verkochte exemplaren was Het smelt in 2016 het best verkochte boek in België. Het leverde auteur Lize Spit o.a. de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs op.

Hoofdrolspelers Rosa Marchant en Charlotte De Bruyne leveren hartverscheurende, geëngageerde prestaties af in Het smelt en de film dwingt ons te kijken naar hoe de jonge, genegenheid zoekende en kwetsbare Eva wordt gevormd tot haar broze, geïsoleerde volwassen zelf.

De productie van Het smelt is van Bart Van Langendonck voor Savage Film (De PatrickRundskopD’Ardennen). Verder werkten o.a. Thomas Pooters (montage), Frederic Vanzandycke (fotografie), Robbe Nuyens (art direction), Manu Verschueren (kostuums), Geert Vlegels (geluid), Diana Dreesen (make-up) en Bjorn Eriksson (muziek) mee aan de productie. Kinepolis Film Distribution zal de film in het najaar van 2023 in de Belgische bioscopen uitbrengen.

Producent Bart Van Langendonck is naast Het smelt ook betrokken bij een andere titel, die parallel met Sundance op het off-festival Slamdance zal worden vertoond. Mascotte, een thriller in regie van Remy Van Heugten, is een Nederlands-Vlaamse coproductie met Savage Film als lokale productiepartner.

 

Ten slotte zal ook De acht bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch op Sundance te zien zijn, in het Spotlight-programma, een sectie buiten competitie voor succesvolle films die al op andere festivals te zien waren. De acht bergen ging in wereldpremière op de voor Vlaanderen historische 75ste festivaleditie van Cannes, waar hij werd bekroond met de de Prijs van de Jury. De Noord-Amerikaanse rechten op de film werden na het Festival van Cannes verworven door de Amerikaanse distributeurs Sideshow en Janus Films. Bij ons komt De acht bergen vanaf volgende week in de bioscopen.

 

Het smeltDe acht bergen en Mascotte kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, ook in Het smelt en De acht bergen.

Designed & Developed by MoxyOne