Matteo Simoni en Veerle Baetens gaan nek aan nek in beklijvend motordrama 'ROOKIE', de debuutfilm van Lieven Van BaelenDeze zomer starten de opnames van ‘ROOKIE’, het langspeelfilmdebuut van regisseur Lieven Van Baelen. De hoofdrollen worden gespeeld door Matteo Simoni (‘Patser’), Veerle Baetens (‘D’Ardennen’) en opkomend talent Valentijn Braeckman. Daarnaast zullen onder meer Stefaan Degand, Tibo Vandenborre en Bjarne Devolder in de film te zien zijn. De opnames zullen doorgaan in zowel Vlaanderen als Wallonië. 

‘Rookie’ volgt het verhaal van Nicky (Matteo Simoni), een jonge ambitieuze en zelfverzekerde motorrijder pur sang. Elke race zet hij zijn leven op het spel, niet voor geld maar voor de kicks, het respect en de roem. Zijn wereld stort onverwachts in wanneer hij door een ongeval nooit meer zal kunnen racen. Hij slaagt er niet in dit nieuwe leven te aanvaarden en zoekt steun om een nieuw leven te starten bij zijn schoonzus Vero (Veerle Baetens) en haar zoon Charlie (Valentijn Braeckman). Maar de roep van adrenaline en kicks steekt al snel weer de kop op. Via zijn neefje Charlie probeert Nicky zijn droom alsnog te beleven. Het wordt al gauw duidelijk dat Charlie niet uit hetzelfde hout gesneden is.

“Voor mij gaat deze film over gebroken dromen en tweede kansen. Het is het verhaal van Nicky, een gepassioneerde motorracer die plotsklaps de mogelijkheid om te kunnen racen verliest. Hij probeert zijn droom nog te verwezenlijken door deze door te geven aan zijn neefje Charlie. Het is eigenlijk een vorm van egoïsme van Nicky dat er uiteindelijk toe leidt dat zijn project met Charlie mislukt. Daarnaast is dit egoïsme ook juist iets dat elke roadracer nodig heeft om succesvol te worden. Hoe anders kan je elke race opnieuw je leven op het spel zetten, zonder schuldgevoel?”, zegt scenarist en regisseur Lieven Van Baelen.

Lieven van Baelen (1973) studeerde aan de RITS-filmschool in Brussel. Hij begon als lichttechnicus op sets en color grader en werd daarna een veelgevraagd cinematographer voor commercials, videoclips en films zoals ‘Carlo’ (Michaël R. Roskam), ‘Blush’ (Wim Vandekeybus) en ‘Oh My God?!’ (Christophe Van Rompaey). Zijn eerste kortfilm ‘The Thread’ won onder andere de prijzen op het prestigieuze filmfestival van Locarno en het Kortfilmfestival in Leuven. Naast het regisseren van internationale commercials, ging zijn clip voor het Rode Duivelslied ‘Ta Fête’ van Stromae viraal met bijna 60 miljoen views op YouTube.

‘Rookie’ is een productie van Eurydice Gysel en Koen Mortier voor CZAR Film, in coproductie met Versus Productions. De film kon rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel (CCA) de la Fédération Wallonie-Bruxelles en werd mede mogelijk gemaakt door BNP Paribas Fortis Film Finance dat instond voor een deel van de financiering via de Belgische Tax Shelter maatregel. Dutch FilmWorks (DFW) en Kinepolis Film Distribution (KFD) zullen de film in 2020 in de Benelux uitbrengen. 

Designed & Developed by MoxyOne