100.000 BEZOEKERS VOOR “NIET SCHIETEN”EN NOG STEEDS OP NUMMER 1 IN VLAANDEREN

100.000 BEZOEKERS VOOR “NIET SCHIETEN”EN NOG STEEDS OP NUMMER 1 IN VLAANDERENNa amper twee volledige programmatieweken heeft “Niet Schieten”, de nieuwe film van Stijn Coninx, reeds de kaap van 100.000 bezoekers bereikt.  Daarenboven staat de film voor de tweede week op rij afgetekend op nummer 1 van de Vlaamse bezoekersaantallen.

Nationaal staat “Niet Schieten” op de tweede plaats – de Amerikaanse blockbuster “Venom” die in gans België op 122 schermen speelt tegenover 50 schermen voor “Niet Schieten”, spant de kroon.  “Girl” van Lukas Dhont vervolledigt de nationale top 3.

Omwille van het uitzonderlijk warme nazomerweer trokken de bioscopen minder bezoekers dan bij normale herfsttemperaturen, maar het is duidelijk dat “Niet Schieten” bovenaan het lijstje van de bezoekers staat.  Gezien de zeer hoge waarderingscijfers van het publiek ziet het er ook naar uit dat de film een lange carrière tegemoet gaat.

GOUDEN AWARD

Foto bovenaan: David Van de Steen, Stijn Coninx en Jan Decleir met de Gouden Award.

De Gouden, Platina en Diamanten Award (voor respectievelijk 100.000, 200.000 en 400.000 bezoekers) werd voor Vlaamse filmproducties in het leven geroepen door de vzw Les Films du Bord de Mer (Filmfestival Oostende) met de steun van het VAF/Filmfonds.

“Niet Schieten” wordt gevolgd vanuit het standpunt van de grootvader van David Van de Steen, overlever van de laatste aanslag op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985.   De hoofdrol van de grootvader wordt vertolkt door Jan Decleir, Viviane De Muynck kruipt in de huid van de grootmoeder.  Drie verschillende acteurs vertolken David zelf: de broertjes Mo en Kes Bakker nemen de leeftijd van 9 en 12 jaar voor hun rekening, de volwassen David is een rol voor Jonas Van Geel.  Davids ouders worden vertolkt door Louis Talpe en Elke Van Mello, het zusje Rebecca door Zita Wauters.

Andere rollen zijn weggelegd voor onder meer Inge Paulussen, Ann Tuts, Lucas Van den Eynde, Charlotte De Bruyne, Bert Haelvoet, Wouter Hendrickx, Tom Van Dyck, Alain Van Goethem, Jurgen Delnaet, Kurt Defrancq, Hans Van Cauwenberghe, Jos Verbist, Nico Sturm en Iwein Segers.

SYNOPSIS: Bij de laatste aanslag van de Bende Van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David Van de Steen hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten.  Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. De grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet, en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden…

Het scenario van de film werd geschreven door Rik D’hiet en Stijn Coninx, naar het boek van David Van de Steen en Annemie Bulté.  Achter de camera staat Danny Elsen (Het Tweede Gelaat, de Premier, Tot Altijd, Loft).

‘Niet Schieten’ wordt geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama, Les Films du Fleuve en Kaap Holland Film, in coproductie met vtm en RTBF.  De film kwam tot stand met de steun van Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, het Stap programma van Telenet, le Centre du Cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, de Production Incentive van het Nederlands Filmfonds, Screen Brussels, de Belgische tax shelter voor filmfinanciering en Proximus, en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution (KFD).

De film wordt sinds 10 oktober 2018 in de bioscoopzalen verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).

Designed & Developed by MoxyOne